Geneza 34

Imaginează-ți că cineva îți face o fotografie, când arăți cel mai rău – poate imediat ce te-ai trezit dimineață, sau îndată după un accident care te-a lăsat rănit și însângerat. Istorisirea de azi este un astfel de instantaneu al familiei lui Iacov. Este într-adevăr portretul unei familii cu probleme, având mare nevoie de harul vindecător al lui Dumnezeu.

Fii lui Iacov au continuat tradiția de familie, tradiția de vicleșug și înșelăciune, în relația lor cu Hamor și Sihem (v. 13-17). În plus, la fel ca și liderii religioși din vremea lui Isus, ei pervertesc emblemele legământului lui Dumnezeu (circumcizia în cazul acesta) pentru a se potrivi intereselor lor egoiste. Simeon și Levi, ca Iuda mai târziu, folosesc sărutul prieteniei pentru a acoperi trădarea și crima. Nu există eroi în aceasta poveste. Din păcate, Dumnezeu nici nu apare în această istorisire – probabil pentru că prezența Sa este nedorită și neinvitată.

Această istorisire fără eroi este într-adevăr un portret întunecat. Face pe cititor să anticipeze viața reînviorătoare a lui Iosif care va întrerupe lanțul păcatelor transmise din generație în generație în Israel. Face cititorul să tânjească după Isus (prefigurat de Iosif), Cel care va rupe lanțurile păcatelor transmise din generație în generație pentru  întreaga omenire.

Douglas Tilstra

Director  de educație și activități în aer liber

Southern Adventist University

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s