Geneza 35

Deși istoria lui Iacov  va continua până la sfârșitul cărții Geneza, accentul se mută de la istoria lui, la istoria  fiului său Iosif. Cu toate acestea, citim mai întâi despre trei pierderi majore din viața lui Iacov și despre două interacțiuni semnificative între Dumnezeu și Iacov. Prima pierdere este moarte Deborei, un membru iubit, un membru de-o viață al familiei (v.8). Pierderea finală este moartea lui Isaac (v. 28-29). Între ele se află pierderea cea mare a lui Iacov, moartea Rahelei la nașterea lui Beniamin (v. 16-20). O durere în plus este adusă de Ruben prin necinstirea Bilhăi. Ca și credincioșii de astăzi, Iacov a suferit necazurile și tragediile atât de obișnuite pentru toți cei care trăiesc pe această planetă căzută.

Cu toate acestea, în mijlocul suferinței și a pierderilor, Dumnezeu îi aduce aminte lui Iacov (și nouă) că nu este uitat. Dumnezeu îi amintește lui Iacov de prezența Sa în visul cu scara, la Betel și îi cere acestuia să se întoarcă acolo (v.1). Pe drum, îi asigură protecție supranaturală (v.5). Odată ajunși la Betel, Dumnezeu se arată din nou lui Iacov, îi reînnoiește făgăduințele făcute familiei sale și îi aduce aminte lui Iacov despre numele său cel nou, Israel (v. 9-12).

Dumnezeu este credincios în ciuda incertitudinilor din viață, a pierderilor pe care le suferim și chiar în ciuda păcatelor noastre care aduc durere asupra noastră înșine și asupra familiilor noastre.

Douglas Tilstra

Director  de educație și activități în aer liber

Southern Adventist University

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s