Geneza 38

Acesta este un capitol neobișnuit în Biblie. Presupun că Moise a introdus această relatare despre Iuda, ca un antagonism la istorisirea mai amplă a lui Iosif pentru a dezvălui mai bine caracterul lui Iuda, în contrast cu eroul Iosif.

Caracterul înșelător al lui Iuda este dat pe față în continuare în istorisirea relației sexuale cu Tamar, nora lui, care s-a prefăcuta fi prostituată. Faptul că Iuda a trimis un om să plătească ”prostituata” și că acesta întreabă despre femeie, numind-o astfel, pare să fie o încercare de a proteja imaginea publică a lui Iuda. În plus, Iuda oprește încercarea de a plăti pentru că se teme de ridicol. Această atitudine reflectă metoda sa din capitolul 37, în care trimite pe Iosif în sclavie, pentru ca sclavia să-l omoare pe Iosif. Iuda a fost abil politic, desfășurând activități ilicite în timp ce încerca să-și păstreze imaginea publică.

Fiecare din defectele de caracter ale lui Iuda, puse sub lupă în capitolul 38 – înșelăciune, imoralitate, păstrarea unei bune imagini publice în timp ce acționa cu rea intenție- vor fi depășite victorios de Iosif în următoarele pasaje. Iosif va străluci acolo unde Iuda a căzut și primul nostru exemplu va fi în capitolul următor, în istoria ispitirii lui Iosif.

Stephen Bauer

Profesor de teologie și etică

Southern Adventist University

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s