1 Samuel 6

Dumnezeu a demonstrat incompetența dumnezeilor filistenilor. Nu superioritatea filistenilor le adusese victoria. Păcatele lui Israel i-au făcut să fie bătuți de filisteni.

În instrucțiunile pe care le-au dat preoții și ghicitorii domnilor filistenilor se găsesc cuvintele: ”dați slavă Dumnezeului lui Israel… nu vă împietriţi inima, cum şi-au împietrit inima egiptenii. Ei cunoșteau pe adevăratul Dumnezeu dar asta nu i-a făcut să spună – Ar trebui să învățăm să-I slujim-.” Sfatul  preoților era bazat pe frică din cauza lucrurilor rele care li se întâmplaseră lor și idolilor  lor. Frica motivează oamenii să facă ce este drept, dar nu duce la mântuire. Ei au fost martorii puterii Dumnezeului lui Israel, dar de îndată ce judecățile au încetat ei s-au întors la modul vechi de viețuire.

Planul conceput pentru întoarcerea chivotului nu era firesc, dar a permis lui Dumnezeu să dea filistenilor o mărturie mai puternică decât fuseseră plăgile pentru egipteni. Vacile erau neînvățate să tragă la jug. În plus vacile nu pleacă de lângă vițeii nou-născuți așa cum au făcut ele. Și cum ar fi putut să știe vacile să treacă granița la Bet-Șemeș și să se oprească în mijlocul unui câmp?

În cele șapte luni de când fuseseră învinși în luptă și pierduseră chivotul, ce făcuseră conducătorii poporului Israel? Avusese loc o mișcare de pocăință?

Când chivotul a revenit ei s-au bucurat să-l vadă și au adus jertfe, dar apoi ”au făcut ceea ce era drept în ochii lor” și s-au uitat în chivot. O astfel de neascultare a fost imediat pedepsită. Nu este important cât de multă informație avem despre Dumnezeu și despre Biblie. Avem nevoie de ”iubirea pentru adevăr” și de ”credința care lucrează prin iubire și curățește viața.” Apoi, urmând învățăturile lui Dumnezeu vom fi schimbați.

David Manzano

Pastor pensionar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s