2 Samuel 10

Aici avem un raport al unui scenariu politic, unde amoniții văzând situația dificilă în care se aflau au angajat mii de trupe din orașele și statele vecine, întocmind un plan de luptă împotriva oamenilor lui David care se aflau în fața cetății lor. Avem o imagine de ansamblu a evenimentelor în versetele 6-8.  Următorul raport în versetele 9-14 este alcătuit avându-l în plan principal pe Ioab și realizările sale, relatate probabil de scribul său militar. În lupta împotriva amoniților, trupele lui David au învins iar dușmanii care au venit să îi ajute pe amoniți au fugit.

Geniul militar al lui Ioab este plasat alături de cel al lui David în versetele 15-19, în raportul cărturarului palatului. Se observă cum cărturarii au ales cu grija detaliile fără motive de propagandă. În acest eveniment dușmanii  care au venit de dincolo de Râul Eufrat ca să lupte împotriva oamenilor lui David au fost înfrânți. Mulți au murit în luptă, iar restul s-au întors acasă și au refuzat să mai ajute vreodată amoniții.

Dumnezeul nostru,

În această lume a păcatului, sunt regi care ne conduc în mod corect  și ne susțin și sunt regi care sunt dușmanii noștri. Apără-ne și ne ține în mâna Ta! Amin.

Koot vanWyk – Kyungpook National University – Sangju, South Korea

Traducere: Andreea Mareș

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s