1 Împărați 2

David își trăia ultimele zile al vieții! Solomon, fiul său a fost încoronat rege al Israelului! Din experiență, David știe că aceasta este o sarcină și  responsabilitate imensa. Își poate aminti încercările și necazurile, victoriile și decepțiile. El spera să împartă cu noul rege o parte din înțelepciunea pe care a acumulat-o pe parcursul domniei. Solomon dovedise deja că are o inimă nobilă în relațiile cu fratele său mai mare, Adonia.

Când Solomon și-a început domnia, David i-a dat 5 sfaturi: (1) să fie puternic, (2) să păzească poruncile Domnului, Dumnezeului său umblând pe căile Sale, păzind legile, poruncile și mărturiile Sale; (3) să-i facă față lui Ioab cu înțelepciune. “Tu știi ce a făcut Ioab pentru mine”; (4) să dea dovadă de bunătate față de fiii lui Barzilai; (5) să se ocupe cu înțelepciune de Șimei și să nu îl lase să moară în pace.

David a vrut ca Solomon să înceapă cu un entuziasm propriu. David făcuse multe greșeli în trecut și el știa acest lucru.

El spera ca fiul său să învețe din aceste experiențe. David a murit, după cum se înregistrează în 1 Cronici 29:28: “A murit la o bătrâneţe fericită, sătul de zile, de bogăţie şi de slavă.”

Împărăția lui Solomon este acum ferm stabilită și fratele său Adonia face o altă greșeală. El și-o dorește pe Abișag de soție, tânăra frumoasă care a fost infirmiera lui David la bătrânețe. Prin aceasta, el viza încă odată tronul. Ceea ce avea în minte Adonia era foarte clar și a plătit cu viața. O altă victimă a fost și preotul Abiatar. Dar datorită prieteniei acestuia cu David, el a fost cruțat și trimis acasă. O experiență foarte umilitoare! Când a aflat Ioab ca Adonia este mort, s-a temut pentru viața sa și a fugit la Sanctuar. Ioab și-a recunoscut crimele și lipsa de loialitate față de David. La ordinul lui Solomon, Benaia care conducea armata s-a dus la Sanctuar și l-a răpus pe Ioab. Pe de altă parte mai era și Șimei. Acesta nu și-a respectat promisiunea față de Solomon de a nu părăsi Ierusalimul și plecând după robii săi, a plătit cu viața pentru asta.

Acest capitol al istoriei antice revelează mai multe lucruri: modul frumos și curtenitor cu care Solomon își tratează mama; înșelăciunile și ambițiile lui Adonia care ar fi trebuit să păstreze, bunătatea acordată de fratele său. Și în cele din urmă, faptul că oameni precum Ioab, Abiatar și Șimei au făcut greșeli și nu i-au fost loiali lui David.

Ziua judecății finale va sosi pentru toți aceia dintre noi care nu sunt sinceri cu Dumnezeu, cu biserica și cu conducătorii.

Leo Ranzolin – fost vicepreședinte al Conferinței Generale

Traducere: Andreea Mareș

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s